Evoluţia pieţei locale auto depinde de proiectul low-cost al Renault-Dacia
Accelerarea investiţiilor la uzina Ford completează lista priorităţilor industriei auto locale
Atât 2009 cât şi 2010 au fost anii în care sectorul auto din România a fost profund afectat de criza economică, care a dus la scăderea ratei de acordare a creditelor, salariile au fost tăiate, iar măsurile de austeritate nu au ajutat nici ele la crearea unui climat mai blând. "În 2010, principalii factori care au afectat piaţa locală auto au fost rata redusă de credite acordate, tăierea salariilor, dar şi creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), de la 19% la 24%", a declarat într-un seminar auto Jerome Olive, director de operaţiuni al Dacia.
Potrivit acestuia, piaţa va înregistra în 2011 un nivel similar cu cel din acest an, aproximativ aceiaşi factori care au influenţat piaţa în 2010 îşi vor face efectul şi anul viitor. "Piaţa auto din România va stagna în 2011, pe fondul măsurilor guvernamentale de austeritate, dar şi al creditelor care vor fi greu de luat şi la anul", a mai spus oficialul Dacia.
Constantin Stroe, directorul general al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Dacia, a spus că evoluţia sectorului auto din România depinde de mai mulţi factori. "În infrastructură nu s-au făcut deloc progrese. Industria auto locală are nevoie de sprijin atât la nivel micro, cât şi macroeconomic, din partea autorităţilor locale. Printre factori se mai numără şi proiectul low-cost Renault-Dacia, accelerarea investiţiilor Ford România, ca şi prezenţa unui al treilea constructor de automobile pe plan local", a declarat Constantin Stroe, ieri, la AutoRomânia10, eveniment dedicat pieţei auto din România.
Apariţia celui de-al treilea constructor pe plan local - nici infirmată, nici confirmată @N_