Recenta decizie a Senatului de a reduce cota unică de impozitare a veniturilor de la 16% la 10% va adânci deficitul bugetar al României, astfel încât acesta va depăşi limita de 4,4%, stabilită pentru anul 2011, a declarat Jeffrey Franks, şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România. Sursa: Razvan Valcaneantu
Încadrarea în limita de deficit bugetar stabilită este o condiţie pentru eliberarea următoarelor tranşe din împrumutul acordat României de FMI şi Comisia Europeană (CE).
Reprezentanţii FMI susţin că "diferite iniţiative de modificare a sistemului fiscal generează instabilitate în mediul de afaceri şi subminează revenirea economiei", se arată într-un comunicat transmis de instituţia financiară internaţională.
Oficialii acesteia susţin că măsurile dificile care au fost luate în luna iulie 2010 pentru a rezolva problemele fiscale cu care se confruntă România încep să dea roade: veniturile îşi revin, cheltuielile scad până la niveluri sustenabile, iar încrederea în economia României creşte atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.
Senatul nu a consultat Consiliul fiscal
Jeffrey Franks evidenţiază faptul că această măsură nu a fost discutată cu Consiliul fiscal, aşa cum prevede Legea responsabilităţii fiscale. În plus, prevederea nu reflectă strategia fiscală pe termen mediu a guvernului.
"Guvernul şi-a reiterat angajamentul puternic faţă de programul economic susţinut de FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale. În consecinţă, ne aşteptăm să fie luate măsuri pentru a ne asigura că această reducere de impozit nefundamentată nu se va aplica", a precizat şeful delegaţiei FMI la Bucureşti.
În acest context, oficialul solicită parlamentului şi partidelor politice să adopte un buget responsabil pentru anul 2011.