Câteva picturi realizate în urmă cu mai bine de 100 de ani au fost descoperite în clădirea celei mai vechi universităţi din ţară. Frescele au fost acoperite, cel mai probabil, după cel de-al Doilea Război Mondial.
Lucrările murale care împodobeau acum 114 ani pereţii Aulei „Gh. Asachi“din corpul principal de clădire al Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi vor putea fi admirate din nou după decenii în care au stat acoperite.
Constructorii au dat de picturi în timpul lucrărilor de reparaţii făcute la intrarea în aula care aparţine Universităţii Tehnice (UTI). Munca migăloasă de recondiţionare a frescelor a revenit, astfel, unei echipe de specialişti, aceeaşi care a realizat şi lucrările de la Biblioteca Centrală Universitară.
„Nu se ştie exact când au fost acoperite frescele, care prezintă motive florale. Noi bănuim că după cel de-al Doilea Război Mondial, când, din cauza condiţiilor dificile, reparaţiile după bombardamente s-au făcut cum s-a putut“, spune Horia Teodorescu, prorector al Universităţii Tehnice. Dorinţa celor de la UTI este să păstreze cât mai mult din vechile lucrări.
Portretul lui Carol I, după prezidiu
„Unde am găsit o bucată, o păstrăm integral şi restul completăm cu modelul nou, patinat“, explică Florin Tâbârnea, coordonatorul echipei de restaurare. Până acum lucrările s-au extins doar la nivelul holului din faţa aulei şi la intrări. Acestea vor fi finalizate până în luna decembrie, după care echipa va intra în sală. Aici, însă, sunt aşteptate alte surprize, la fel de valoroase. Pe peretele din spatele prezidiului sunt în prezent două portrete, al lui Petru Poni şi al lui Gheorghe Asachi.
„Este posibil ca în spatele lor să fie cei doi regi, Carol I şi Elisabeta. Sigur este ceva dedesubt“, a precizat Maria Ana Zup, reprezentantul ComisieiMonumentelor Istorice Moldova.