Mediul de afaceri devine tot mai neprietenos de la un an la altul. România a coborât de pe locul 147 pe locul 151 într-un clasament care cuprinde 183 de ţări, în raportul Paying Taxes 2011. Sursa: LIBERTATEA
Peste o lună pe an. Atât trebuie să piardă o firmă obişnuită din România pentru a fi la zi cu depunerea declaraţiilor şi plata taxelor.
Potrivit raportului Paying Taxes 2011, realizat de compania de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, o companie românească are nevoie de 222 ore pe an, adică aproape 28 de zile lucrătoare, pentru a completa declaraţiile fiscale, pentru a le depune la diferite instituţii şi pentru a plăti impozitele. Iar jumătate din acest timp se pierde cu pregătirea declaraţiilor şi plata contribuţiilor sociale. În raportul de anul trecut, România figura cu 202 ore.
Din acest punct de vedere, România nu stă deloc rău, fiind situată la media UE. Vecinii noştri bulgari pierd aproape de trei ori mai mult timp pentru a fi cu actele în regulă: 616 ore.
113 impozite de plată
Ţara noastră a primit un punctaj destul de bun şi la nivelul de impozitare. Nivelul real de taxare, calculat de specialiştii PwC pentru firmele autohtone este de aproape 45% din profit. Pentru comparaţie, în Germania taxele şi impozitele muşcă peste 48% din profit, iar în Ungaria 53%.
Ceea ce ne trage în jos este numărul de taxe. O companie din România trebuie să plătească nu mai puţin de 113 taxe, în timp ce una din Bulgaria trebuie să achite 17, iar una din Germania 16.
Astfel, dacă tragem linie, ţara noastră a coborât în clasamentul general al celor 183 de state de pe locul 147, anul trecut, până pe locul 151, în raportul publicat ieri. Astfel, povara fiscală pe care o duc în spate firmele din România este din ce în ce mai mare, în timp ce aceasta scade în tot mai multe ţări, arată raport