Şedinţele Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor vor fi ţinute separat de către opoziţie şi putere. Iniţiativa aparţine PSD, după ce plenul a decis acum două săptămâni ca şedinţele conducerii forului legislativ să se ţină şi fără cvorum, deci şi în absenţa deputaţilor opoziţiei care refuză de două luni participarea la aceste întâlniri, cerând demisia Robertei Anastase. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
"Vom avea în legalitate două birouri permanente, care vor lua decizii", a explicat Adrian Năstase, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor cum vor funcţiona cele două foruri.
Prima întrunire ar fi trebuit să se ţină astăzi, însă din cauza unei confuzii asupra orei s-a amânat. Concret, deşi PSD a convocat şedinţa pentru ora 9.00, liberalii au ajuns în sală la 9.30.
"Şedinţa nu a avut loc pentru că, din păcate, secretarul general al Camerei planificase pentru ora 10.00 o şedinţă, pe urmă au schimbat-o la ora 9.30, creând o neînţelegere privind cele două şedinţe. Punând şedinţa la ora 9.30, s-a creat o confuzie în aşa fel încât membrii care trebuia să vină de la ora 9.00 nu au mai participat la această şedinţă", a spus Adrian Năstase.
Replica puterii: diurnă redusă pentru deputaţii absenţi
Astfel, singura şedinţă a Biroului Permanent care s-a ţinut a fost cea a reprezentanţilor puterii, care au decis ca deputaţilor care absentează să le fie tăiată diurna. Deputatul PDL Sever Voinescu, secretar al Camerei, a arătat că potrivit Regulamentului Camerei, persoanelor care lipsesc nemotivat de la lucrări li se taie a 21-a parte a diurnei pentru fiecare zi absentată.
Potrivit lui Voinescu, prezenţa deputaţilor se va face în funcţie de apelul nominal, iar atunci când nu a fost apel nominal, în funcţie de condică. Întrebat dacă măsura va fi aplicată şi deputaţiulor din Biroul Permanent, Voinescu a spus: "Sigur. Este obligaţia domniilor lor să vină la serviciu"