„România Liberă" şi www.clujtoday.ro au organizat, împreună cu Asociaţia Pelaghia,o inedită competiţie de gătit pentru jurnalişti.
Una dintre cele mai interesante competiţii culinare are loc, an de an, în zona Mărişel. Jurnaliştii care abordează subiecte din domeniul turismului sunt invitaţi să descopere pe cont propriu secretele Apusenilor, dar şi gastronomia locală. Anul acesta, Cupa Presei la Gătit a fost organizată de Asociaţia Pelaghia, de Consiliul Judeţean, de Primăria Mărişel, de „România Liberă" şi de www.clujtoday.ro. Jurnaliştii au avut ocazia să viziteze prima uzină electrică a Clujului, de la Someşu Rece construită în perioada austro-ungară. Transformată într-un mic muzeu cu circuit închis, uzina datează din anul 1904. În interiorul ei, vizitatorii pot vedea utilajele cu care apa se transforma în energie electrică, dar şi instalaţii construite de austrieci acum mai mult de un secol. Uzina electrică a supravieţuit celor două războaie mondiale, dar şi crizei economice din perioada 1929 - 1933, graţie managerilor ei. Unul dintre aceştia a fost amicul lui Iuliu Maniu Iuliu Haţieganu, fost ministru. Documentele vremii arată că Iuliu Haţieganu avea o indemnizaţie de conducere de 35.000 lei pe an, în 1935, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Uzinei Electrice. Naţionalizată după instalarea comunismului, uzina a fost trecută în conservare în anul 1970.
Expediţie cu căruţele
De la Someşu Rece, jurnaliştii au plecat spre Mărişel. Drumul până la Mărişel e plin de serpentine, dar localnicii spun că iarna niciodată nu au rămas înzăpeziţi. Aici, după degustarea licorii tradiţionale, numită de localnici „secărică", a urmat o expediţie cu căruţe trase de cai. Jurnaliştii au ajuns la Ţâcla Gavrii, cel mai spectaculos defileu al Munţilor Apuseni. Zona, plină de stânci, ar urma să fie declarată rezervaţie naturală. Popasul la Ţâc