Cabinetul Boc a dat, miercuri, undă verde actelor normative de care depind salariile din sectorul bugetar în 2011 şi care provoacă schimbări în sectorul privat prin creşterea salariului minim brut garantat de la 600 la 670 de lei.
"Cea mai importantă prevedere a Legii de aplicare pentru anul 2011 a Legii salarizării este aceea că salariile de bază din luna octombrie 2010 se majorează cu 15%. Şi aici vreau să fiu foarte clar şi explicit. Atât îşi poate permite România în momentul de faţă, ţinând cont de realităţile crizei în care încă ne aflăm şi de necesitatea de încadrare în ţintele de deficit, pe care le avem pentru anul 2011. Este vorba de următoarele ţinte de deficit: 4,4% deficit bugetar, masă salarială pentru personalul bugetar - 39 de miliarde de lei, personal bugetar - 1.290.000 de bugetari", a explicat şeful Executivului, Emil Boc.
• El a insistat că, pentru anul viitor, conform analizelor efectuate de către FMI, Banca Mondială şi CE, creşterea economică este între 1,5% şi 2% în 2011, dar cu condiţia ca România "să nu abandoneze" drumul reformelor pe care le-a început, a spus premierul, care a anunţat şi stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară la valoarea de 670 de lei, care acoperă, în fapt, nivelul inflaţiei pentru anul 2009 şi pentru anul 2010.
• Prim-ministrul a mai anunţat că astăzi actele normative vor ajunge la Parlament, astfel să fie declanşată procedura de angajare a răspunderii Guvernului.
Militarii, protejaţi de Executiv
• Premierul a mai precizat că, prin adoptarea în vară şi impunerea principiului contributivităţii, militarii vor plăti, din 2011, contribuţii la sistemul de pensii de 10,5 %, în condiţiile în care până acum plăteau doar 5%. El a dat asigurări că aceştia nu vor fi nevoiţi să acopere din solda lor 5,5%, căci Guvernul o va majora exact cu acest procent, astfel încât contribuţ