Succesul planului de salvare a Irlandei a fost de scurtă durată, bursele europene scăzând luni din cauza lipsei de detalii a modului în care Europa va ajuta executivul de la Dublin să îşi soluţioneze problema băncilor.
Declinul pieţelor de capital europene a continuat şi ieri, la jumătatea şedinţei de tranzacţionare FTSE 100, indicele bursei de la Londra pierzând 0,7%, în timp ce CAC 40, indicele bursei pariziene, a scăzut cu 1,8%.
Investitorii se tem că turbulenţele din Europa nu se vor încheia în Irlanda, urmând să se transmită mai departe în Portugalia şi Spania, idee împărtăşită şi de mulţi economişti, scrie Financial Times.
Astfel, randamentele obligaţiunilor pe zece ani ale Spaniei, Portugaliei şi Irlandei au continuat să crească ieri, dobânda titlurilor emise de guvernul de la Madrid urcând până la de 4,83%.
Obligaţiunile portugheze au avut un randament de 6,87%, în timp ce cele irlandeze de 8,4%.
"După Portugalia, următoarea ţară luată în vizor va fi Spania, urmată de Italia şi Franţa, iar mai apoi de Uniunea Europeană", crede Antonio Garcia Pascual, economist-şef pentru sudul Europei la Barclays Capital din Londra. "Spania este prea mare pentru a putea fi salvată deoarece sunt necesare toate fondurile de care dispune Europa, şi după Spania problemele s-ar putea extinde în Italia", completează analistul. Dacă Irlanda are o economie de 160 de miliarde de euro, iar Portugalia de circa 170 de miliarde de euro, Spania şi Italia au economii mai mari de 1.000 de miliarde de euro, ceea ce ar putea face ca un posibil ajutor financiar să implice fonduri de sute de miliarde de euro.
Totuşi, liderii Portugaliei şi Spaniei încearcă să calmeze spiritele spunând că ţările lor îşi vor duce la bun sfârşit promisiunile.
Primul-ministru portughez Jose Socrates a ţinut să precizeze că nu există nicio "conexiune" între problemele ţării sal