Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, Legea Salarizarii unitare, urmand sa declanseze procedura de asumare a raspunderii in Parlament.
Cele mai importante puncte din lege se refera la majorarea din 2011 a salariilor bugetarilor cu 15% si cresterea salariului minim de la 600 la 670 de lei.
"Am adoptat in sedinta de Guvern de astazi, (miercuri, n.red.) 32 de acte normative extrem de importante pentru sistemul public de salarizare din Romania, atat in privinta bugetarilor, cat si in privinta salarizatilor din sectorul privat. Am adoptat Legea cadru privind slarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, si Legea de aplicare privind salarizaeea unitara a personalului platit din fonduri publice.
Cea mai importanta prevedere a Legii de aplicare pentru anul 2011 este aceea ca salariile de baza din luna octombrie 2010 se majoreaza cu 15%. Atat isi poate permite Romania in momentul de fata tinand cont de realitatile crizei in care ne aflam. Trebuie sa ramanem consecventi in a aborda politica fiscala, poliica legata de salarii, de investitii", a anuntat premierul Emil Boc, dupa sedinta de Guvern.
Premierul a facut precizari si in legatura cu majorarea salariului minim pe economie: "Am stabilit ca salariul de baza minim brut va creste la valoarea de 670 de lei care acopera nivelul inflatiei pentru 2009 si 2010".
Intrebat de jurnalisti cu cat vor creste, practic, salariile bugetarilor in 2011, Boc a pasat problema la ministrul Muncii, Ioan Botis, insa a tinut sa precizeze ca nu va incerca sa "vanda iluzii nimanui".
"Astazi va pot spune ce se recupereaza in 2011, nu vindem iluzii nimanui. In 2011, raportat la salariul din octombrie 2010, aceste salarii vor creste cu 15 procente si, in functie de mersul economiei, va vom putea da o cifra exacta anul viitor", a precizat seful Executivului. @