„Coreea de Sud pe picior de război” (Le Temps). „Criza coreeană" (Le Figaro). „Vârtejul irlandez cuprinde şi Spania” (La Tribune). „Criza irlandeză pune moneda comuna euro în pericol” (Le Figaro). „Șansele Spaniei în euro-criză” (Frankfurter Allggemeine Zeitung). „Planul irlandez nu este suficient” (Il Sole 24 Ore).
Criza dintre cele două Corei reţine atenţia presei franceze şi europene.
„Phenianul bombardează”, titrează Osservatore Romano.
Situația dintre cele două Corei interesează şi cotidianul elvețian Le Temps care titrează: „Coreea de Sud pe picior de război”.
Şi cotidianul Le Figaro publică un articol substanțial intitulat „Criza coreeană", în care se afirmă că „regimul nord-coreean este impenetrabil şi imprevizibil”. Provocările sale suscită diverse analize, dar ele răspund, cel mai probabil, unor motivații interne şi externe. Pe plan internaţional, Phenianul caută să atragă atenţia pentru a smulge concesii şi pentru a pune capăt regimului de sancțiuni care agravează o situație economică deja deplorabilă. În interior, regimul este angajat într-o fază delicată, „scumpul nostru conducător”, Kim Jong-il, îmbătrânit şi bolnav, a deschis deja succesiunea şi favoarea, fiului său, tânăr şi fără experiență, Kim Jong-un. Acesta din urmă are nevoie, se spune, de o perioadă de tensiune pentru a se afirma şi a-şi atrage de partea sa militarii şi aparatul de securitate. Dacă nu, şi aceasta ar fi perspectiva cea mai neliniștitoare, disensiunile din sânul regimului nu jenează decizia deja luată la vârf în privința acestei succesiuni. China, principala aliată a regimului de la Phenian, care se teme de prăbușirea acestuia, pare neputincioasă în a-i impune o conduită rezonabilă. Aflăm că Franţa a cerut Coreei de Nord să pună capăt provocărilor de acest gen.
Spania pare să fie ţara cea mai afectată de criza irlandeză. Ce scriu ziarele franceze şi e