Guvernul de la Dublin a prezentat azi un pachet de măsuri de austeritate ce are menirea de a rezolva problema deficitului bugetar uriaş, dar şi de a mulţumi finanţatorii internaţionali care pregătesc pentru Irlanda un ajutor de aproximativ 85 de miliarde de euro. Sursa: Reuters
Măsurile de austeritate includ reducerea salariului minim cu un euro, la 7,65 de euro pe oră, şi creşterea TVA de la 21% la 22% în 2013, cu o nouă creştere, până la 24%, programată pentru 2014, potrivit BBC.
Planul prevede eliminarea a 24.750 de posturi în sectorul public şi reducerea cheltuielilor cu beneficiile sociale cu 2,8 miliarde de euro. O nouă taxă de proprietate va fi introdusă, care îi va costa pe cei mai mulţi dintre proprietarii de case până la 200 de euro anual.
Ministrul de finanţe, Brian Lenihan, a subliniat că guvernul va încerca să protejeze sectoarele importante ale Sănătăţii şi Educaţiei. El a asigurat că faimoasa taxă corporatistă, de 12,5%, care a atras investitorii străini în Irlanda, va rămâne neschimbată, în ciuda solicitărilor unor oficiali europeni privind creşterea ei.
Reduceri de 10 miliarde de euro
În total, reducerile de cheltuieli ajung la 10 miliarde de euro, în vreme ce creşterile de taxe vor însuma 5 miliarde. Ministrul de finanţe a apreciat că noul plan de austeritate îi va costa pe cetăţeni în jur de 20 de euro pe săptămână.
Premierul Brian Cowen s-a grăbit să vină întâmpinarea criticilor și a subliniat că planul de austeritate are și rolul de a stimula economia și de a reduce șomajul, aflat în prezent la 14%.
Analiștii sunt însă mai pesimiști decât guvernul, care prognozează o creștere economică. „Se pare că plănuiesc măsuri fiscale stringente și totuși se așteaptă ca economia să crească. Acest lucru e foarte improbabil”, a declarat Stephen Lewis, economist-șef la Monument Securities, cita