Stâna ecologică de la Pianu, dotată, recent, cu un sistem inovator de producere a energiei regenerabile este monitorizată online de către specialiştii Agenţiei Locale a Energiilor Alba (ALEA). Reamintim că stâna de de la Pianu de Jos a fost construită în luna iulie, de autorităţile locale, cu scopul de a funcţiona exclusiv cu energie verde. Proiectul este unul în premieră pentru judeţul Alba şi oferă turiştilor posibilitatea de a vedea cum se prelucrează tradiţional laptele.
Prin intermediul sistemului de monitorizare implementat la stâna ecologică, specialiştii pot vizualiza în timp real, cu ajutorul unei aplicaţii RES de mici dimensiuni, puterea şi energia electrică produsă de centrala eoliană, în funcţie de viteza vântului: “Aplicaţia ne permite să monitorizăm online ce se întâmplă cu turbina şi energia electrică din locul respectiv. Pentru a permite alimentarea stânei ecologice cu energie, am folosit un sistem combinat, utilizând energia solară şi eoliană, iar, practic, cele două se completează. În perioada rece, când soarele nu mai este atât de puternic, ne folosim de puterea vântului şi invers”, a explicat Florin Andronescu, directorul ALEA.
Cu ajutorul acestui sistem, vor fi alimentate toate consumurile stânei (alimentare cu apă, căldură etc.). Întregul mecanism de monitorizare a fost realizat de specialişti din cadrul Secţiei de Electronică a Universităţii “1 Decembrie 1918″,cu sprijinul ALEA: “Vrem să arătăm capacitatea secţiei noastre de electronică. Aplicatia funcţionează ca o mini-staţie meteo, care ne permite să monitorizăm viteza, presiunea şi umiditatea din acea zonă. Turbina este una silenţioasă, destinată să fie folosită în zonele rezidenţiale”, a explicat Florin Fleşeriu, inginer.
În viitor, Agenţia Locală a Energiilor Alba îşi propune să implementeze acest proiect în toate zonele neelectrificate din judeţul Alba, în locuri unde