Vasile Isan• Controversatul proiect al Noii Legi a Educatiei continua sa provoace reactii dure din partea marilor universitati de stat iesene • Mai mult, conducerea Universitatii Alexandru Ioan Cuza, alaturi de cele mai importante universitati din intreaga tara, desfiinteaza actul legislativ ce vizeaza invatamantul romanesc
Prin Consortiul Universitaria, prima alianta academica importanta din Romania, Vasile Isan, rectorul UAIC, considera ca astfel se doreste limitarea si ingradirea libertatilor autonomiei invatamantului superior. "Prin Legea Educatiei este afectat in modul cel mai grav principiul constitutional al autonomiei universitare si este un caz unic in Istoria Moderna a Romaniei si, probabil, a intregii Europe, fiind ilegala si neconstitutionala", a afirmat rectorul Isan.
Singurul aspect pozitiv
Cu toate acestea, sunt si membri ai lumii academice iesene care au vazut si partile bune pe care le aduce Noua Lege a Educatiei. Alexandru Salceanu, decanul Facultatii de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata din cadrul Universitatii Tehnice (UTI) Gh. Asachi, afirma ca modul in care este prevazuta alegerea rectorului, respectiv prin vot universal, este un element ce va democratiza universitatile. "Faptul ca rectorul va fi ales prin vot universal si liber de toti reprezentantii decizionali dintr-o universitate si de studenti este un lucru foarte bun din Noua Lege a Educatiei. Acest fapt va elimina lucrurile care nu conduc la respectarea legii, dar si a jocurilor de culise care se fac in preajma acestor alegeri. Dincolo de toate discutiile contradictorii pe aceasta tema, cred, totusi, ca legea este un pas spre o incercare de a reforma sistemul educational", a declarat Salceanu.
Modificari si iarasi modificari
Recent, Comisia de Invatamânt din Senat a eliminat prin raportul asupra Legii E