Foto: Thinkstock Protonoterapia este o formă de radioterapie ce foloseşte fasciculi de protoni, care permit emiterea de doze extrem de precise, în profunzime optimă. Aceste avantaje asigură tratarea tumorii, fără afectarea organelor din apropierea acesteia, aspecte extrem de importante pentru orice pacient, dar mai ales pentru copil, aflat în perioada de creştere. În mod curent, sunt utilizaţi fotoni rezultaţi din surse radioactive de cobalt 60 sau radiaţii beta (electroni).
În noul centru de protonoterapie din cadrul Institutului Curie din Paris funcţionează un accelerator de protoni de ultimă generaţie, cu un impresionant braţ izocentric de 100 de tone şi 10 metri în diametru, unul dintre cele mai complete din Europa.
Doctorul Sylvie Helfre, medic oncolog radioterapeut la Institutul Curie, spune că protonoterapia este indicată în cazul anumitor tumori cerebrale, anumitor tumori plasate la baza craniului, tumori ale orbitei, care sunt specifice copiilor în mod special, tumori din sfera ORL (nas, gât, urechi). În viitor, sunt vizate şi iradierea tumorilor abdominale, pelviene etc.
În prima şedinţă are loc pregătirea şi constă în confecţionarea unei măşti dintr-un material special, proprie pacientului. Sunt măşti pentru cap, dar şi pentru alte zone ale corpului. După ce este realizată masca, pacientul este plasat sub un scanner în poziţia în care urmează să facă tratamentul. Pacientul mai poate fi supus şi altor examinări: RMN, Pet-scan... Imaginile rezultate din toate aceste examinări sunt, apoi, corelate unele cu altele. Apoi, medicul şi fizicienii studiază imaginile. Scopul este de a stabili cu precizie doza, respectiv maximum de doză pentru tumoarea respectivă, astfel încât organele sănătoase din vecinătatea tumorii să fie cât mai bine protejate. Pentru a asigura precizia pe tot parcursul tratamentului, se mai apelează şi la alte tehnici care