Documentarul premiat de Emmy International la categoria “Arts Programming” prezintă viaţa lui Ion Bârlădeanu (63 de ani), un român crescut pe străzi, printre gunoaie, care realizează colaje foto originale, din reviste apărute înainte de 1989.
Ion Bârlădeanu s-a făcut cunoscut în întreaga lume nu numai prin colajele sale foto de excepţie, dar şi prin documentarul “Lumea văzută de Ion B.”, regizat de Alexandru Nanau, care reţinuse deja atenţia criticilor după difuzarea sa în cadrul unor festivaluri prestigioase de film. Premiile Emmy au fost decernate marţi, în sua, la New York, gazdă fiind actorul Jason Priestley, producţia autohtonă reuşind să întreacă alte trei nominalizări: “All My Life: Cazuza” - Brazilia, “David Hockney: A Bigger Picture” - Marea Britanie şi “Personas Inside Out” - Japonia.
fotografii: Dumitru Angelescu
Nu ia bani de pe urma operei sale
În viaţa de zi cu zi, Bârlădeanu este antivedeta perfectă. De-a lungul vieţii a fost gropar, hamal, tăietor de lemne şi strângător de deşeuri. Deşi poate locui într-o garsonieră situată în centrul Capitalei, unde chiria este plătită de regizorul Alexandru Nanau, Bârlădeanu preferă să-şi petreacă nopţile printre gunoaie, ca om al străzii!
Ştiu că filmul în care sunt personajul principal umblă prin străinătăţuri, dar habar n-am unde, n-am fost invitat nicăieri. Dacă fimul e bun, mi-aş dori să văd oameni fericiţi în cinematografe. Ion Bârlădeanu, octombrie 2010, pentru Libertatea
Ion Bârlădeanu a fost descoperit acum trei ani, după publicarea unui reportaj în Libertatea, însă marea afirmare a venit în 2009, când Dan Popescu a organizat prima expoziţie cu operele artistului străzii, la galeria H’Art. Ulterior, colajele au luat drumul unor galerii de artă din întreaga Europă, dar Bârlădeanu n-a beneficiat de nici un ban de pe urma vânzării lucrărilor sale, pentru că i-a cedat to