Trimestrul III din 2010 a fost al şaptelea consecutiv cu profituri, în timp ce numărul celor fără loc de muncă este estimat la 17,5% din populaţia activă a ţării, în ciuda datelor oficiale care situează şomajul între 9 şi 10% în ultimele luni
Oricât de greu le-ar fi americanilor de rând să-şi păstreze locurile de muncă sau să se reangajeze după o perioadă de şomaj prelungit, corporaţiile din SUA au înregistrat nişte profituri-record în trimestrul III din 2010. Acestea au fost în valoare de 1.659 miliarde USD - cea mai mare sumă înregistrată în ultimii 60 de ani, de când Departamentul Comerţului (DoC) ţine astfel de evidenţe.
Suma este "brută" - neajustată în funcţie de inflaţie şi fără a ţine seama de câţi bani vor intra în conturile acţionarilor, ca dividende, şi câţi vor fi puşi deoparte sau investiţi -, dar recordul nu poate fi pus la îndoială, arată raportul DoC.
Pe locul doi între cele mai profitabile trimestre pentru corporaţiile din SUA se află trimestrul III din 2006, când recesiunea încă nu afectase America.
Atunci, profiturile corporatiste au însemnat 11,7% din PIB-ul ţării, pe când suma-record de acum reprezintă 11,2% din PIB. Totuşi, trimestrul III al anului în curs a fost al şaptelea trimestru consecutiv de sporire a profiturilor, după pierderile din ultimele trei luni din 2008, după criza de pe Wall Street. Creşterea economică ce a permis aceste profituri a fost de 2,5% din PIB, peste cele două procente estimate şi peste procentul de 1,7% înregistrat în trimestrul II din 2010.
Şomajul a sporit productivitatea
Profiturile mari au fost posibile, pe de o parte, datorită creşterii de productivitate a muncii, care a fost atrasă de concedieri. Practic, companiile au realizat mai mult, cu mai puţini angajaţi. Pe de altă parte, la totalul sumei contribuie şi profiturile repatriate de corporaţiile americane care au afacer