Autorităţile sanitar veterinare pregătesc noi proiecte legislative care să ajute crescătorii de porci şi procesatorii de carne să participle activ la comerţul intracomunicat cu carne proaspătă şi produse din carne de porc.
În acest sens, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a finalizat elaborarea unor acte normative prin care se facilitează acordarea de subvenţii pentru crescătorii de porci care deţin exploataţii comerciale autorizate înregistrate sanitar-veterinar şi în care se respectă normele de biosecuritate şi bunăstare a animalelor.
Noile reglementări urmăresc prevenirea apariţiei şi răspândirii bolilor, prin verificarea şi certificarea stării de sănătate a animalelor de la locul de origine până la cel de destinaţie, asigurarea trasabilităţii şi un control strict al mişcării porcilor, potrivit unui comunicat al ANSVSA.
Porcii pot fi transportaţi doar dacă au certificate de sănătate
Astfel, mişcarea porcilor vii pe teritoriul României se va efectua doar dacă acestea sunt identificate şi însoţite de un certificat sanitar veterinar de sănătate, ceea ce reprezintă o măsură de biosecuritate, în condiţiile în care a fost stopată vaccinarea contra pestei porcine clasice, pentru a permite liberalizarea comerţului cu porci vii pe teritoriul naţional.
În acest fel, se doreşte crearea cadrului legal pentru ca porcii din gospodăriile populaţiei să fie vânduţi pe teritoriul localităţii, în alte localităţi de pe teritoriul aceluiaşi judeţ, în alte judeţe sau către târguri de animale vii autorizate sanitar veterinar, târguri a căror perioadă de funcţionare a fost stabilită în perioada calendaristică 1 decembrie - 15 mai.
“Am căutat să-i ajutăm nu numai pe crescătorii industriali ci şi pe micii fermieri, gospodării din mediul rural, care au acum posibilitatea să obţină venituri suplimentare în condiţii de legalitate. Sperăm, astfel, c