Câteva sute de cărţi a căror valoare este greu de estimat au dispărut fără urmă din Biblioteca Teleki
Furtul a ieşit la iveală abia acum, după ce conducerea Bibliotecii Judeţene a finaliazat inventarul, început în 2007. „Am declanşat o anchetă internă să vedem exact ce s-a întâmplat şi cum se justifică această lipsă şi în momentul în care am văzut listele finale, am înţeles că nu mai e de competenţa noastră ci de competenţa poliţiei. Lipsesc câteva sute de cărţi, a căror valoarea nu se poate spune pentru că volumele nu au fost evaluate", spune Monica Avram, directoarea Biliotecii Judeţene.
Autorităţile au aflat dintr-o scrisoare
Autorităţile au aflat despre furt dintr-o scrisoare primită de la un anume Dan Apostol. Semnatarul atrăgea atenţia că sutele de cărţi ar fi fost sustrase cu chiar cu ajutorul directorului Bibliotecii Teleki, istoricul Spilmann Mihai. Dan Apostol sugera chiar şi un posibil suspect, cetăţeanul maghiar Dobos Ferenc, cunoscut ca „hoţ de cărţi" în Ungaria, şi, se pare, bun prieten cu Spilmann. Poliţia face cercetări, toţi angajaţii bibliotecii urmând să dea declaraţii. Nimeni din conducerea Bibliotecii Teleki nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.
Fondul „Teleki-Bolyai" a rezultat din asocierea celor două mari colecţii distincte Teleki, cu un număr de 40.000 de volume şi Bolyai, cu 80.000 de volume. Acestora li s-au adăugat, de-a lungul timpului, alte fonduri de carte şi documente provenite din mai multe biblioteci tradiţionale din Transilvania. Colecţia „Teleki" cuprinde, printre altele cele 33 de volume ale Enciclopediei lui Diderot şi D'Alambert, lexicoane contemporane şi publicaţii ale unor Academii şi Societăţi ştiinţifice din Europa. Majoritatea cărţilor sunt scrise în limba latină, greacă, germană, franceză, engleză, maghiară şi română, dar şi în limbi asiatice.
Pentru ultimele noutăţi din Mureş, cl