Absolvenţii din acest an ai celor mai bune programe de MBA din lume şi-au găsit cu greu un loc de muncă pe măsura pregătirii lor, odată ce marile companii, recunoscute pentru recrutările masive pe care le făceau în campusurile şcolilor de afaceri, au îngheţat recrutările.
Mai bine de 40% din cei care gestionează ofertele de joburi primite de studenţi în campusuri au observat o scădere a numărului de vizite pe care le fac recruiterii din companii, arată datele centralizate de MBA Career Services Council. Studenţii nu se mai pot baza pe recrutările din campusuri, după ani în care şefii marilor companii - precum Merrill Lynch sau Goldman Sachs - veneau în vizită la cele mai bune şcoli de afaceri, interesaţi de a atrage o forţă de muncă cât mai calificată. Companiile care încă mai fac recrutări nu mai au zeci de poziţii deschise, ca în anii anteriori, ci doar două-trei.
"Am fost nevoit să-mi extind aria de căutare şi am aplicat pentru joburi în industrii pe care altădată nu le-aş fi luat în considerare", spune Tyler Fenelon, absolvent al promoţiei din 2010 al Anderson School of Management.
Pentru unii studenţi însă, cea mai bună opţiune este aceea de a face o schimbare radicală în ceea ce priveşte planurile de carieră. După ce a văzut că absolvenţii din 2009 ai şcolii de afaceri Brightman Young's School of Management reuşeau cu greu să-şi găsească de lucru, Anthony Strike a decis să renunţe la cel de-al doilea an al programului, pentru a se dedica "full time" activităţii de căutare a unui job. După trei luni de căutări, s-a angajat ca manager de producţie la o companie din sectorul farma din California. "A fost o alegere mai puţin tradiţională, dar a fost alegerea potrivită pentru mine", a spus Strike.
Există totuşi semne care arată că piaţa muncii îşi revine, întrucât peste jumătate din cele mai bune şcoli de afaceri din lume au raportat o creşt