80 de persoane au rămas izolate în satul Valea Mare, după ce drumul de acces a fost distrus de o alunecare de teren produsă de o exploatare de cărbune. Sursa: NICOLETA ENESursa: NICOLETA ENESursa: NICOLETA ENE
1 /.
Aproximativ 80 de persoane, printre care şi 22 de copii din satul Valea Mare, arondat oraşului Berbeşti, judeţul Vâlcea, au rămas ieri izolate după ce singurul drum de acces a fost rupt de o alunecare de teren provocată de exploatarea cărbunelui.
Oamenii din zonă s-au mai confruntat cu probleme similare şi în luna septembrie a acestui an.
Crater de 80 de metri
"Intrarea în oraş este acum un hău uriaş. Numai cu elicopterul mai pot fi scoşi oamenii de acolo. Altă cale nu au. A existat în trecut un alt drum, însă cei de la Exploatarea Minieră a Cărbunelui Berbeşti (EMC) l-au distrus şi pe acela", susţine primarul oraşului Berbeşti, Vintilă Chelcea.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Imagini cu alunecările de teren din judeţul Vâlcea Zeci de familii din Berbeşti sunt izolate de alunecări de teren.
Drumul comunal 135, cu o lungime de patru kilometri, se în tinde de-a lungul carierei Panga Nord, care are o suprafaţă de peste 400 de hectare.
Primele fisuri au apărut în luna septembrie, când minerii au exploatat lignitul până la marginea drumului, fără a lua nicio mă sură de securizare a malurilor carierei. Ulterior, din raţiuni economice, cei 639 de mineri au intrat în şomaj tehnic, iar exploatarea cărbunelui a fost sistată.
"Nefiind consolidate malurile şi cu sterilul rezultat în urma exploatării, normal că pământul a început să fugă. Nu poţi să sapi la cinci metri distanţă de drum o groapă adâncă de peste 80 de metri, cu maluri drepte fără pic de susţinere şi să te aştepţi ca pământul să nu plece", conchide edilul Vintilă Chelcea.
Două drumuri distruse