Pentru obţinerea autorizaţiei, Spitalul Judeţean din Oradea renunţă la paturi şi mută secţiile la altă clinică. Cel mai mare spital din judeţul Bihor funcţionează fără autorizaţie, în timp ce numărul bolnavilor este în creştere, iar banii puţini.
Din acest motiv, comisia de evaluare a Spitalului Clinic Judeţean din Oradea a propus reducerea numărului de paturi, de la 813 la 510. Municipalitatea orădeană, responsabilă cu restructurarea şi reabilitarea Spitalului Judeţean, intenţionează ca până la sfârşitul lunii decembrie proiectul de mutare şi reducere de paturi fie finalizat. Asta înseamnă că o parte din secţii vor fi mutate la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, cu un total de 145 de paturi.
„Spitalul nu are autorizaţie de funcţionare, la fel ca multe clinici de stat din România. Trebuie redus numărul de paturi, prin transferarea lor în alte părţi, urmând ca spitalul să devină unul de urgenţă. Vom avea întîlniri cu şefii de secţie şi vom vedea cu ce propuneri vin”, a explicat ieri Ilie Bolojan, primarul Oradei.
Mutaţi la alt spital
În conformitate cu noua structură de organizare, Spitalul Judeţean va funcţiona cu aproximativ 500 de paturi şi personal mai puţin. „Singura şansă pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare este să punem în aplicare acest plan. Spitalul Staţionarului II unde funcţionează oncologia, ORL-ul şi oftalmologia se va desfiinţa, secţiile fiind mutate, iar clădirea, care se află în condiţii foarte proaste de funcţionare nu va mai fi folosită în interes medical”, a spus Carmen Pantiş, managerul Spitalului Judeţean. Medicii sunt uimiţi de decizia de reducere a paturilor, în condiţiile în care acum nu sunt suficiente cele existente.
„La secţia de oftalmologie vor fi reduse 10 paturi din 20, în condiţiile în care nu avem destul loc şi suntem foarte aglomeraţi. Consider că mutările şi red