Dermatologii susţin că la fabricarea fardurilor, parfumurilor şi ojei de unghii se adaugă diferite substanţe chimice pentru a le conferi aroma, culoarea sau consistenţa specifică
Produsele cosmetice sunt, adesea, nişte "cocktailuri" de chimicale, cu acţiune nocivă asupra pielii noastre. Specialiştii susţin că la fabricarea acestor produse se adaugă diferite substanţe chimice pentru a le conferi aroma, culoarea sau consistenţa specifică. Fondul de ten, pudra, mascara, cremele autobronzante sau oja sunt câteva dintre cele mai utilizate cosmetice cu acţiune posibil alergenică.
"Nu există produse lipsite total de nichel, care este considerat a fi o substanţă cu potenţial alergic. Dintre produsele cosmetice, fondul de ten şi pudra pot include substanţe dăunătoare din punct de vedere al reacţiilor alergice pe care le produc. Alergia depinde însă de receptivitatea fiecărei persoane în parte şi de modul în care sunt utilizate produsele cosmetice. Persoanele alergice sunt cele mai expuse dermatitelor atopice", explică dr. Miruna Chelemen, medic primar dermatolog.
• Toluenul şi formaldehida sunt substanţe nocive des întâlnite în oja sau lacul de unghii. Potrivit specialiştilor, aceste substanţe pot produce reacţii alergice tegumentare. Această reacţie produce la locul de contact leziuni roz-roşii (eritematoase), cu mici băşicuţe, care produc mâncărime. "Persoanele care au deja alergii de contact beneficiază de nişte teste care conţin cei mai frecvenţi alergeni incriminaţi într-o anumită arie geografică şi care, după 48 de ore, ne îndrumă să ştim la ce alergen are pacientul reacţie", precizează prof. univ. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi.
Specialiştii precizează că săpunul, şamponul şi gelul de duş conţin diferite substanţe care duc la apariţia dermatitei de contact. Astfel, lauril sulfat de sodiu (SLS) este u