Majoritatea titlurilor de la BVB au scăzut uşor în şedinţa de ieri, pe volume reduse de tranzacţionare, iar puţinii investitori din piaţă, în special cei care au tranzacţionat acţiuni SIF, au încercat să urmeze linia descendentă a burselor externe. Indicele BET a închis şedinţa în uşoară creştere, datorită evoluţiilor pozitive ale acţiunilor BRD, Transelectrica şi Transgaz, în timp ce acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au scăzut în medie cu 1,57%.
Astfel, indicele extins al Bursei BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, a înregistrat o corecţie de 0,5%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 13 mil. lei (3 mil. euro), sumă de peste două ori mai mare decât rulajul din şedinţa precedentă. Andreea Gheorghe, analist la firma de brokeraj Intercapital Invest, crede că lichiditatea redusă este determinată atât de incertitudinea de pe plan intern, cât şi de numărul redus de titluri în care investitorii pot face plasamente.
"Impredictibilitatea evoluţiei economiei româneşti, generată de evenimentele de la începutul verii (majorarea TVA şi reducerile de salarii în mediul bugetar - n.red.) şi un orizont pozitiv din punct de vedere economic destul de îndepărtat poartă doar o parte din vina evoluţiei Bursei în ultima perioadă. Dacă piaţa locală avea o dimensiune normală raportat la dimensiunea economiei, cred că lucrurile stăteau cu totul altfel în toamnă, în ciuda situaţiei din economie. Pe Bursă activează un număr redus de investitori străini, care au investit aici anticipând un anumit potenţial de creştere atât pentru nivelul preţurilor acţiunilor listate, cât şi în ceea ce priveşte oferta de emitenţi", a declarat ea.
Majoritatea investitorilor străini sunt pe poziţii de aşteptare, întrucât pe piaţa locală sunt listate puţine companii, spre deosebire de ţări precum Polonia sa