Planul irlandez de austeritate pe patru ani are ca obiectiv reducerea deficitului bugetar record, deficit ce a constrâns ţara să ceară ajutorul UE şi FMI. Într-o primă etapă, Guvernul va reduce cheltuielile bugetare cu şase miliarde, până la sfârşitul lui 2011, ceea ce va însemna scăderea prestaţiilor sociale, disponibilizări şi tăieri de salarii în administraţia publică.
Irlanda face miercuri cunoscut planul de austeritate pe patru ani, ce are ca obiectiv reducerea deficitului bugetar record, deficit ce a constrâns ţara să ceară ajutorul Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional.
Economiştii nu se aşteaptă la nici o surpriză în privinţa planului de austeritate adoptat de Cabinetul de la Dublin. Într-o primă etapă, Guvernul va reduce cheltuielile bugetare cu şase miliarde, până la sfârşitul lui 2011, ceea ce va însemna scăderea prestaţiilor sociale, disponibilizări şi tăieri de salarii în administraţia publică.
Proprietarii de imobile vor plăti o taxă funciară, iar jumătate din populaţia activă a ţării, scutită în prezent de impozitul pe venit va începe să fie taxată.
Guvernul nu se va atinge, însă, de impozitul pe profit plătit de companiile private şi care se ridică la 12,5%, unul dintre cele mai scăzute în Europa.
Planul irlandez de austeritate prevede economii de 15 miliarde de euro până în 2015 şi este legat de adoptarea legii bugetului pentru anul următor.
Parlamentarii sunt chemaţi să se pronunţe pe 7 decembrie, dar adoptarea acestei legi nu este deloc sigură, deşi este solicitată atât de Uniunea Europeană, cât şi de Fondul Monetar Internaţional, înainte de deblocarea ajutorului financiar.
Premierul Brian Cowen, foarte nepopular nu mai dispune de majoritate în Parlament, după retragerea din coaliţie a Partidului Ecologist, iar Opoziţia nu vrea să dezvăluie cum va vota.
Respingerea legii bugetului ar întârzi