Printre exponate se află şi un vârf de suliţă vechi de acum 7.000 de ani, care a fost descoperit la Pianu de Jos. Exponatele reconstituie evoluţia armele folosite de om, de la faza de vânător la cea de războinic şi militar profesionist. Unele au fost folosite de-alungul veacurilor la vânătaoare, în duelurile medievale, dar şi în Primul război mondial.
Printre exponatele de la Muzeul Naţional al Unirii se află şi sabia care a aparţinut lui Gheorghe Rakoczi al II-lea, principe al Transilvaniei în perioada 1648-1660.
Sabia este deţinută de Muzeul Banatului din Timişoara, unul dintre organizatorii expoziţiei temporare de la Alba Iulia. „Sabia principelui este datată în secolul al XVII-lea. Are însemnele principelui Gheorghe Rakoczi al II-lea gravate pe tăişul sabiei. Mânerul este deosebit, are formă de acvilă, iar garda sabiei are o dantelărie deosebită“, a explicat Tudor Roşu, istoric la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Cea mai veche piesă expusă este un vârf de suliţă de luptă din epoca paleoliticului. A fost descoperită în comuna Pianu de Jos, Alba.
„Vârful de suliţă a fost descoperit într-o stare bună, în urma unor cercetări arheologice făcute în ultimii doi ani la Pianu. S-a consevat bine datorită rezistenţei silexului care rezistă la intemperiile naturii. În urmă cu şapte milenii era aşezat în vârful unei tije lungi de lemn, astfel se forma o suliţă, care era folosită la vânătoare, dar şi la luptele dintre cetele acelor vremuri. Este o piesă foarte rară“, a precizat Cristi Fântâneanu, arheolog la Muzeul Unirii.
Din preistorie până în secolul XX
Pasionaţii de arme vechi care aleg să viziteze expoziţia „Evoluţia armelor: din preistorie până în epoca modernă”, pot vedea arme folosite în Transilvania, dar şi în Europa Centrală şi Occidentală şi chiar în Africa.
„În total sunt expuse pes