Într-un comentariu oferit la solicitarea EVZ, Scott Snyder – expert în studii coreene la Council on Foreign Relations, cel mai influent think tank de politică externă din Statele Unite ale Americii – explică mecanica intestină a conflictului armat dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, dar şi ipotezele posibilei precipitări a ostilităţilor după ce ieri zeci de obuze au zburat peste graniţa maritimă care desparte cele două ţări. Sursa: EVZSursa: KCNASursa: REUTERS
1 /.
Tirurile de artilerie ale armatei nord-coreene au zguduit marţi insula sud-coreeană Yeonpyeong, într-un incident deja catalogat ca fiind cel mai tensionat schimb de focuri dintre cele două Corei de la încheierea războiului care a devastat peninsula la începutul anilor ’50.
Provocările armate la graniţa dintre teritoriile Phenianului şi ale Seulului nu sunt o noutate, dar bombardarea unei insule cu 1500 de locuitori civili schimbă fundamental registrul conflictului.
Atacul de marţi, condamnat virulent de cancelariile occidentale şi întâmpinat cu un discurs diplomatic placid la Beijing (singura capitală a cărei voce mai este ascultată la Phenian), vine după ce săptămâna trecută Coreea de Nord a “scăpat” o informaţie capitală: deţine o nouă fabrică de îmbogăţire a uraniului.
Escaladarea conflictului din peninsula asiatică, la o jumătate de an după ce nava sud-coreeană Cheonan a fost scufundată de o torpilă nord-coreeană şi într-un moment în care la Phenian se pregăteşte succesiunea lui Kim Jong-Il, conturează un viitor fără prea multe speranţe de pace pentru cele două ţări.
E un război iminent în Peninsula Coreeană? Sunt cele două ţări dispuse să-şi asume toate riscurile colaterale unui conflict deschis? Şi, până la urmă, cui aparţin deciziile politice în regiune: părţilor beligerante sau super-aliaţilor SUA şi China? Scott Snyder (foto jos), director al Center for US–Korea P