Asociaţia pe care o conduce Oana Gheorghiu a fost premiată la Gala Participării Publice, unde sunt recompensate anual cele mai bune iniţiative cetăţeneşti.
Lupta Oanei Gheorghiu pentru ajutorarea oamenilor care suferă de boli grave a început în urmă cu un an, când a primit un mail de la un prieten care îi cerea să doneze bani pentru un tânăr bolnav de leucemie.
Oana a trimis mai departe mesajul şi prietenei sale Carmen Uscatu şi au hotărât să facă mai mult decât să doneze bani.
Au contactat familia lui Dragoş Croitoru şi au decis să se implice personal în traseul dosarului de finanţare depus la Direcţia de Sănătate Publică pentru ca tânărul bolnav să beneficieze de tratament în străinătate.
Oana Gheorghiu a insistat zilnic până când dosarul a fost trimis la Ministerul Sănătăţii. „Sunam în fiecare zi să aflu ce se întâmplă cu dosarul pentru că fiecare secundă care trecea putea fi fatală pentru Dragoş. După ce am intrat în contact cu acest sistem am realizat că doar schimbarea legii poate veni în ajutorul bolnavilor“, explică Oana.
Femeia a aflat că legea nu prevede termene clare de rezolvare a dosarelor celor bolnavi şi că funcţionarii care ar trebui să ceară oferta de la clinicile din străinătate întârziau foarte mult pentru că nu ştiau limba engleză.
Miting la Guvern
Oana şi prietenii săi, actualii membri ai Asociaţiei Salvează Vieţi, cu sediul în București, au organizat un miting în faţa Guvernului în semn de protest faţă de nepăsarea şi cruzimea cu care sunt trataţi bolnavii în România.
„Se făceau şi discriminări în selectarea celor care urmau să fie aleşi pentru a beneficia de tratament. La un moment dat, unul dintre criterii era cel al vârstei. Încălca orice drept fundamental! Practic, bolnavii trecuţi de 60 de ani erau condamnaţi la moarte pentru că erau excluși din start fără să s