De la inceputul crizei financiare nu putine au fost cazurile in care un client al unei companii de leasing nu a mai putut plati ratele pe termen scurt aferente unui bun, achizitionat in sistem leasing. Neplata ratelor atrage dupa sine obligatia de a preda bunul finantatorului, desi acesta era poate destinat utilizarii curente sau dezvoltarii unei afaceri. Afla in ce conditii poti recupera un bun dupa rezilierea contractului de leasing financiar.
„Daca dorim sa vorbim despre modalitatile legale de recuperare a unui autovehicul de catre utilizator, inseamna ca presupunem ca acesta este deja recuperat de catre societatea de leasing. De regula, in asemenea situatii obiectul de leasing nu se mai poate recupera de catre utilizator de la finantator decat in cazul in care finantatorul este de acord sau doreste la randul sau acest lucru. Trebuie sa retinem faptul ca, in conformitate cu prevederile OG 51/1997 modificata prin Legea 286/2006, rezilierea contractului de leasing financiar este un act unilateral emis de catre finantator, fara a fi necesara interventia instantei de judecata, ca atare el poate fi revocabil dar, repet, in conditiile in care finantatorul, prin organele sale de decizie abilitate in acest sens, considera oportuna reluarea relatiei contractuale cu utilizatorul sub o forma sau alta”, a declarat pentru Wall-Street.ro, Dan Constantinescu (foto sus), managing director in cadrul UniCredit Leasing.
Avand in vedere ca relatia contractuala se poate relua sub forma unui nou contract de leasing, documentele necesare utilizatorului sunt cele care i s-au cerut si la semnarea primului contract de leasing: situatiile financiare, garantii, etc. Astfel, sunt necesare documente financiar-contabile care sa ateste posibilitatea achitarii ratelor viitoare.
In cazul contractelor care se afla in desfasurare, amanarea platii ratelor este o facilita