Maternitatea din Oradea a primit două sisteme de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie pentru bebelușii născuți prematur. Aparate au fost oferite în cadrul campaniei "Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri" care s-a derulat în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2010.
În total, 14 echipamente de ultimă generaţie pentru copiii prematuri au fost donate către 11 maternităţi din România. Printre aceste clinici se numără și Maternitatea din Oradea, unde, înainte de începerea campaniei, nu existau echipamente care să permită ventilarea cu frecvenţă înaltă a prematurilor ce dezvoltă complicaţii pulmonare, crescând rata de supravieţuire a acestora.
Campanie pentru bebeluși
"Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri" s-a derulat în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2010 și a avut ca obiectiv creşterea numărului de copii prematuri salvaţi, informarea publicului în privinţa prevenirii naşterilor premature şi a modalităţilor de îngrijire adecvată a prematurilor și echiparea cu
14 sisteme de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie a 11 maternităţi.
Aparat care salvează vieți
Ventilaţia cu frecvenţă înaltă foloseşte frecvenţe respiratorii care depăşesc frecvenţa respiratorie normală şi se adresează în special prematurilor născuţi înainte de 32 de săptămâni. În 2009, în România s-au înregistrat 2.576 de copii care au avut la naştere o vârstă de gestaţie mai mică de 32 de săptămâni (1% din totalul nou-născuţilor vii). Ventilaţia de înaltă frecvenţă ajută la reducerea complicaţiilor şi creşte rata de supravieţuire. În acest moment, nici o maternitate din ţară nu are în dotare un astfel de echipament.
Mii de copii se nasc prematur
În România, în fiecare an, se înregistrează peste 20.000 de copii născuţi prematur şi nou-născuţi cu greutate mică la naştere. Prematuritatea şi complicaţiile sale sunt responsabile de mai mult de jumătat