Numirea lui Liviu Popa în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei în locul lui Petre Tobă poate fi considerată surprinzătoare. Popa vine din fruntea unei structuri, Direcţia Generală Anticorupţie, care a eşuat tocmai în descoperirea legăturilor dintre poliţişti şi grupările de infractori. Acelaşi semn de întrebare se pune şi în ceea ce-l priveşte pe înlocuitorul lui Aurel Şoric de la IPJ Neamţ, Dorel Manole.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, i-a demis ieri pe secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu, pe şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Petre Tobă, şi a acceptat cererea de eliberare din funcţie a şefului IPJ Neamţ, Aurelian Şoric. În locul lui Dan Fătuloiu a fost numit ca secretar de stat Ioan Dascălu, fostul ataşat de Interne la Ambasada României de la Londra. În locul lui Tobă a fost numit ca şef IGPR Liviu Popa, ex-şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, iar în locul lui Şoric la conducerea IPJ Neamţ a fost numit Dorel Manole. Ministrul Igaş i-a cerut chestorului Dan Fătuloiu ca „în perioada imediat următoare să spună public şi să ajute la prinderea şi tragerea la răspundere a acelora care (...) au contribuit la scurgerea de informaţii din minister".
Cum pot fi interpretate aceste numiri?
Demiterea lui Dan Valentin Fătuloiu poate fi interpretată ca o pedepsire a demnitarului care a denunţat o mituire. Cu toate acestea, înlocuitorul lui Fătuloiu este un câştig pentru imaginea Ministerului Admi-nistraţiei şi Internelor (MAI) deoarece Ioan Dascălu a fost un bun şef de poliţie la Arad şi Timiş, cu rezultate notabile împotriva criminalităţii. Spre exemplu, la IPJ Timiş „a băgat în cercetare prealabilă 300 de poliţişti. Este mână de fier", spun surse locale. Are pregătire la FBI, a fost comandant de poliţişti la Pristina (Kosovo), ba chiar şef al unui serviciu de informaţii din acea zonă de conflict. Ştie să g