Aproape 350 de părinţi depun anual cereri pentru unul din cele 210 locuri din cele cinci creşe din oraş. Intenţiile Guvernului de înjumătăţire a perioadei de concediu maternal îngrijorează părinţii, care îşi înscriu acum cu o jumătate de an înainte copiii pe listele de aşteptare din creşe.
Cele 210 locuri din creşele din municipiu sunt departe de a acoperi numărul mare de solicitări, chiar dacă în centrele coordonate de Primărie nu sunt primiţi de regulă copii mai mici de un an şi jumătate. „Numărul cererilor este mai mare cu circa 30-40 % faţă de numărul de locuri din creşe. Se fac liste de aşteptare, iar când se eliberează un loc părinţii sunt anunţaţi în ordinea depunerii dosarelor“, spune Daniela Kincses, coordonator creşe în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială Satu Mare. Printre criteriile de „admitere“ în cadrul unei creşe, locul de muncă al ambilor părinţi constituie un avantaj. „Criteriile vizează domiciliul în Satu Mare, analize medicale, dar şi ca ambii părinţi să aibă un loc de muncă, aceştia având prioritate faţă de familiile în care unul dintre părinţi este casnic“, mai spune Daniela Kincses.
Părinţi îngrijoraţi
Proiectul anunţat de ministrul Muncii, Nelu Ioan Botiş, care vizează reducerea de la doi la un an a perioadei de acordare a concediului de creştere a copilului, îi îngrijorează pe părinţii. Aceştia spun că şi în actualul sistem sunt nevoiţi să aştepte luni bune pentru un loc în creşe şi că noua lege va duce la creşterea numărului de copii care se vor îndrepta spre aceste unităţi.
Ioana Burzo, în vârstă de 28 de ani, a depus încă din luna septembrie o cerere pentru un loc în Creşa „Punguţa cu doi bani“. „Am depus o cerere pentru fetiţa mea în vârstă de un an şi jumătate, încă din septembrie, pentru ca în februarie-martie să avem un loc asigurat“, spune Ioana. Ea crede că dacă se va reduce concediul ma