Secretarul general al FSLI, Liviu Marian Pop, a declarat miercuri seară că noua Lege a educaţiei, asumată de Guvern, "privatizează" învăţământul, iar prin introducerea principiului de finanţare pe elev, coroborat cu Legea salarizării unitare, "se face o concurenţă neloială învăţământului de stat", potrivit Mediafax.
Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Marian Pop, a declarat, miercuri seară, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că FSLI va continua lupta sindicală pe două fronturi: cel legat de Legea educaţiei şi cel legat de Legea salarizării unitare, deoarece acestea sunt două elemente care se întrepătrund în învăţământ.
"Cu siguranţă vom asista la forme de protest în momentul în care fiecare angajat din învăţământ va înţelege capcanele la care este supus sistemul de învăţământ după asumarea acestei legi. Titularizarea sistemului de învăţământ dispare, toţi cei care sunt titulari sunt la mâna unui director sau a unui Consiliu de Administraţie, Consiliu de Administraţie care doar o treime este format din corp profesional, iar două treimi din exteriorul şcolii şi ia decizii majore, elevii finalizează învăţământul obligatoriu stabilit de Constituţie fără nicio calificare, ajung la 16 ani să intre în câmpul muncii fără nicio calificare, angajaţi necalificaţi", a spus Pop.
El a adăugat că noua Lege a educaţiei va duce la "privatizarea învăţământului", iar prin introducerea finanţării pe elev, coroborată cu Legea salarizării unitare, "se face o concurenţă neloială învăţământului de stat".
"Interesul nu îl ştiu şi nu vreau să discut despre el. Cert este că un profesor, cel mai bun profesor din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, va fi salarizat la 5,35 (coeficientul aplicat pe grila de salarizare unitară - n.r.), în schimb în sistemul privat poate să ia orice salariu, în condiţiile în car