Conform proiectului, taxa de habitat s-a majorat de la 47 de lei la 50 de lei de persoană pe an. Vestea bună este că celălalte taxe şi impozite au rămas la nivelul practicat în anul 2010.
Astfel, se vor menţine la nivelul actual taxele speciale pentru finanţarea activităţii de ecarisaj, pentru staţiile fixe pentru telefonie mobilă, pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatelor de atestare fiscală şi a fişelor pentru înmatricularea mijloacelor de transport, şi pentru folosirea mijloacelor de publicitate, precum şi impozitul pe spectacole.
Taxe speciale
Începând cu 1 ianuarie 2011, municipalitatea instituie taxele speciale pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatului de urbanism sau a altor autorizaţii de către instituţia arhitect-şef.
Pentru eliberarea certificatului de urbanism în cinci zile se plăteşte o taxă de 100 de lei, iar pentru obţinerea în termen de 10 zile a certificatului de urbanism în scopul construirii sau demolării unui imobil se plăteşte o taxă de 200 de lei.
În ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiei de construire pentru investiţii de până la un milion lei, se va plăti 1.000 de lei, plus 10% din cuantumul taxei de autorizare. Pentru eliberarea în termen de cinci zile a certificatului de nomenclatură stradală şi adresă, persoanele fizice vor trebui să achite 15 lei, iar persoanele juridice - 50 de lei.
Impozitul pentru nave de sport şi agrement se va stabili în funcţie de lungimea navelor. În cazul autovehiculelor de transport marfă cu masa totală egală sau mai mare de 12 tone, valorile aplicabile în 2011 vor fi în funcţie de rata de schimb între euro şi un leu în vigoare.
Facilităţi pentru buni platnici
Se vor acorda în continuare bonificaţiile de 10% pentru persoanele fizice care achită integral, la primul termen de plată, impozitul pe teren, impozitul pe clădiri sau impoz