Vreme de mai multe luni, negocierile secrete dintre afgani şi talibani păreau să progreseze fie şi pentru faptul că un lider taliban - mullahul Akhtar Muhammad Mansour - a acceptat să discute. Până ieri, când New York Times a scris că Mansour... nu era Mansour.
„Nu e el'', admite un diplomat occidental despre care NYT scrie că „a fost implicat intim în discuţii''. După care continuă: „Şi i-am mai şi dat o groază de bani''. Câţi bani anume au risipit americanii cu falsul taliban nu se ştie - „o sumă considerabilă'', a declarat sursa citată, dar, potrivit cotidianului newyorkez, impostorul a fost adus din Pakistan la bordul unui avion NATO, a avut trei runde de negocieri cu NATO şi oficiali afgani şi se pare că a fost chiar primit de preşedintele afgan, Hamid Karzai, care acum neagă că l-ar fi întâlnit vreodată. În schimb, New York Times a dezvăluit că în luna octombrie oficiali ai Casei Albe au cerut conducerii ziarului să nu facă public numele lui Mansour într-un articol despre negocierile de pace, pentru că ar ameninţa negocierile şi chiar viaţa numitului Mansour, presupus a fi numărul doi între talibani după celebrul mullah Omar.Cine este misteriosul impostor nimeni nu ştie. Unii oficiali de la Kabul încă mai speră că e totuşi taliban sau că măcar are o legătură cu talibanii.
Pista pakistaneză
Ca într-un roman de spionaj de duzină, alţii cred că ar putea fi un agent sub acoperire al ISI, serviciile secrete pakistanze, care, oficial, luptă împotriva talibanilor, dar neoficial îi susţine. Nu ar fi prima oară când ISI îi duce de nas pe americani. În ianuarie a fost arestat la Karachi, Abdul Ghani Baradar, comandantul adjunct al talibanilor, în cadrul unei operaţiuni comune a ISI şi CIA. Salutată atunci ca un model de cooperare americano-pakistaneză, operaţiunea a fost descrisă ulterior de oficiali pakistanezi şi afgani drept o schemă a ISI de a scă