Cele două mari puteri economice au anunţat că renunţă la moneda americană în activităţile de import-export. De-acum înainte, Rusia şi China vor efectua plăţile în propriile monede, protejându-şi astfel economiile de fluctuaţiile dolarului.
Citeşte şi:
Rusia şi NATO, un nou început
China refuză politicos aprecierea yuanului
China şi Rusia, două dintre cele mai mari puteri economice din lume, au hotărât ca toate schimburile comerciale bilaterale să se efectueze, de-acum înainte, în yuani şi ruble. Lovitura ar putea fi una însemnată pentru dolarul american, care până acum era cea mai folosită valută în acest sens.
Cursul dolarului, periculos pentru comerţ
Însă de la izbucnirea crizei financiare globale în 2008, cursul monedei americane a flucutat, afectând economia partenerilor comerciali. Pentru China, cel mai mare exportator din lume, a cărei economie se bazează în mare parte pe exporturi, aceste fluctuaţii au avut consecinţe semnificative.Astfel, oficialii asiatici au început să analizeze alte posibilităţi.
Acum, aflat într-o vizită oficială la Sankt Petersburg, Wen Jiabao, premierul Chinei, a discutat cu premierul rus Vladimir Putin despre acest aspect, hotărând să elimine dolarul din activităţile comerciale bilaterale, folosind în schimb monedele naţionale. „Acest acord reprezintă un pas important în comerţul bilateral şi este un rezultat al sistemelor financiare consolidate", a declarat Putin, citat de cotidianul „China Daily".
RELAŢIILE BILATERALE, „LA UN NIVEL FĂRĂ PRECEDENT"
Cu toate acestea, ambele părţi au precizat că decizia nu este în niciun fel îndreptată împotriva dolarului, ci reflectă relaţiile tot mai bune dintre Moscova şi Beijing. „Parteneriatul nostru strategic a rezistat unor teste aprige şi a ajuns la un nivel fără precedent", a declarat Jiabao, adăugând că cele două