Stenograma ședinței e o dovadă, imaginile nu. Acesta este raționamentul cu care judecătorii Curții Constituționale au absolvit-o de vină pe Roberta Anastase, acuzată de PSD și PNL de fraudarea votului dat în Camera Deputaților la legea pensiilor. Motivul pentru care imaginile au fost respinse ca probe: „nu cuprind precizarea sursei, datei, momentului sau locului în care au fost realizate”.
Potrivit motivării deciziei CCR, publicate ieri în Monitorul Oficial, argumentul cu care judecătorii au pus capac scandalului fraudării votului a fost acela că imaginile cu cei numai 80 de deputați aflați în sală, prezentate ca dovezi să susțină acuzațiile, „nu sunt concludente”.
CCR „observă că singurul document oficial în raport cu care are competențe de a verifica cvorumul este stenograma ședinței”. „Dovezile depuse - cele șase imagini aflate pe suport electronic - nu sunt concludente pentru dovedirea motivelor de neconstituționalitate întrucât nu cuprind precizarea sursei, datei, momentului sau locului în care au fost realizate”, susțin judecătorii.
„Conform stenogramei”, cei 80 erau 170
Pe baza acestui raționament, Curtea susține în final că „legea, conform stenogramei, a fost adoptată cu respectarea Constituției”, având 170 de voturi pentru, 2 împotrivă și 3 abțineri. „Curtea concluzionează că, pe baza datelor existente în stenogramă, era întrunit cvorumul legal necesar pentru adoptarea legii”, se arată în motivare.
Așa cum l-au văzut judecătorii, filmul evenimentelor arată astfel: ședința a început cu 181 de deputați în sală, considerați prezenți până la final de vreme ce cvorumul nu a mai fost reverificat nici la cererea unui lider de grup, nici la inițiativa președintelui de ședință, adică a Robertei Anastase.
„Cu privire la susținerile că în sală mai erau doar 180 de deputați”, Curtea reiterează ce a stabilit în 1998: „în lipsa unei solicită