Votul electronic pe internet ar putea fi o alternativă pentru românii din diaspora care nu reuşesc să ajungă să îşi exercite dreptul. Iată propunerea Asociaţiei Globale a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români. Asociaţia a lansat o campanie pentru introducerea unui mecanism alternativ de vot pentru cetăţenii din afara graniţelor.
Votul electronic pe internet ar putea fi o alternativă pentru românii din diaspora care nu reuşesc să ajungă să îşi exercite dreptul. Iată propunerea Asociaţiei Globale a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români.
Asociaţia a lansat o campanie pentru introducerea unui mecanism alternativ de vot pentru cetăţenii din afara graniţelor.
Votul pe internet este folosit cu succes în ţări ca Estonia sau Elveţia dar şi de Statele Unite ale Americii.
Campania „Diaspora Votează” îşi propune să rezolve unele din problemele cu care se confruntă alegătorii români din străinătate când vine vorba de participarea la vot care uneori din cauza distanţei sau a lipsei de secţii de vot nu ajung să îşi exercite dreptul.
Statisticile arată că la ultimele alegeri prezidenţiale au votat doar 1.39 de procente din cei 15% dintre cetăţenii români care se află în afara ţării, asta în contextul în care votul românilor din diaspora a fost şi aşa unul decisiv la alegerile prezidenţiale trecute.
GRSP Society propune ca alternativă introducerea votului prin internet. Secretarul general al asociaţiei, Adriana Crăciun spune care sunt avantajele implementării unui astfel de vot pe internet.
“Metoda ce mai eficientă este votul electronic pentru că prezintă fosrte multe avantaje. În primul rând costurile pe termne mediu şi lung, accesibilitatea şi securitatea, pentru că sistemul este pretestat înainte de afi folosit, faptul că se elimină votul dublu prin creearea unui registru electronic.
Astea sunt doar cele mai mari avanta