Alegerile parlamentare din Moldova ar putea fi cea mai mare şansă a Europei de a se extinde spre Est. Ştirea a apărut în publicaţia americană „Newsweek" unde se precizează că în cea mai săracă ţară din Europa vor avea loc alegeri parlamentare, organizate pentru a treia oară în ultimii doi ani.
Dacă Occidentul a învăţat din greşelile pe care le-a făcut în fostele ţări sovietice, precum Georgia şi Ucraina, alegerile din Moldova ar putea fi cea mai mare şansă a Europei de a-şi extinde valorile spre Est. În caz contrar, se mai precizează în acelaşi aricol, alegerile ar putea declanşa o revoluţie populară-surogat datorită tinerei generaţii nerăbdătoare, dornică să cunoască beneficiile economice ale statului membru al Uniunii Europene.
Reamintind de protestele din 7 aprilie 2009, „Newsweek" adaugă că acestea s-ar putea repeta pe 28 noiembrie (data alegerilor parlamentare - n.r.), dacă lucurile nu merg bine. „Suntem sătui şi obosiți de comunism. La universitate sunt foarte puţini studenţi care simpatizează acest partid", susţine Dana Condrea, recent absolventă a unui colegiu moldovean, citată în acelaşi articol.
„Moldova nu este în 1989"
Experți în politică externă citaţi de „Newsweek" consideră că Vestul ar trebui să susţină dorinţa de schimbare a moldovenilor, exercitând presiuni asupra liderilor lor politici pentru a-şi îmbunătăţi calităţile de conducere. „Moldova nu este în 1989", spune Damon Wilson, vicepreşedintele Consiliului Atlantic. „Consider că în Republica Moldova există o oportunitate reală de consolidare a unui sistem democratic şi pluralist", mai adaugă acesta.
Comuniştii au un rol important
În prezent, Republica Moldova este condusă de Alianţa pentru Integrare Europeană. Vladimir Voronin, liderul Partidului Comunist, a deţinut puterea timp de opt ani, până când au pierdut alegerile din 2009.
Damon Wilson, vicepreşedinte