Bursa a crescut cu 0,33% în şedinţa de ieri, într-o piaţă în care două tranzacţii speciale cu acţiuni SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat-Crişana (SIF1), au asigurat aproape o treime din lichiditatea de numai 12,9 mil. lei.
Majoritatea acţiunilor au deschis sesiunea la cotaţii în scădere uşoară, vânzătorii fiind nevoiţi să ducă preţurile mai jos pentru a-şi găsi contrapartea, deşi ordinele erau pentru volume reduse de titluri.
Spre închidere cotaţiile au revenit spre ultimele valori din şedinţa de marţi. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,22%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au menţinut indicele BET-NG la nivelul de la finalul sesiunii anterioare.
Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au înregistrat variaţii mai vizibile, indicele BET-FI închizând şedinţa în scădere cu 0,68%. Aproape de închiderea şedinţei au fost realizate două tranzacţii speciale cu acţiuni SIF Oltenia şi SIF Banat-Crişana în valoare de 3,7 milioane lei, cele două operaţiuni susţinând astfel 29% din lichiditatea totală a pieţei acţiunilor.
Şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, crede că cei mai mulţi investitori nu tranzacţionează deoarece nu au încredere în evoluţia economiei şi nici în implementarea cu succes a acordului cu FMI.
"Dincolo de influenţa mişcărilor de pe pieţele dezvoltate, unde bioritmul investitorilor încă nu indică un apetit pentru acţiuni drept clasă de active, profilul de risc al României rămâne unul complicat în pofida faptului că cel puţin de la jumătatea anului viitor majoritatea opiniilor arată că vom asista la o revenire sustenabilă pe creştere a economiei româneşti, chiar dacă avansul anual va fi mult sub potenţialul teoretic al României. Administrarea fără convulsii a acordului cu FMI, inclusiv a celui care urmează să fie