Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, apreciază că mai multe state din Europa, printre care şi România, se confruntă cu riscul intrării în incapacitate de plată. Premierul Emil Boc consideră că Executivul lucrează pentru a evita "derapajele". Sursa: guvern
Deşi apreciază că riscul ca un stat să intre în faliment, graţie solidarităţii europene, şeful FMI spune că România, alături de Grecia, Irlanda, Ungaria şi Letonia trebuie să strângă şi mai tare cureaua. În opinia lui, redresarea acestor state rezidă în adoptarea unor politici dure.
"Aceste ţări sunt în continuare cele mai vulnerabile, mai sărace, aflate în cel mai mare pericol. De aceea trebuie adoptate programe care să protejeze cheltuielile sociale", a declarat directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, într-un interviu acordat postului elveţian de televiziune TSR.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat asigurări că România nu se confruntă cu riscul de a intra în incapacitate de plată.
''Seara, când am ajuns acasă, din nou televizinie au cântat şi răscântat o declaraţie a şefului FMI cum că România ar înceta iminent plăţile. Eu nu dau mare valoare acestei ştiri. Aşa de credibilă a fost a fost ştirea, că de dimineaţă leul a început să se aprecieze şi CDS-ul este mai mare decât al Spaniei. Nu există absolut niciun pericol ca plăţile externe ale României să nu fie făcute. El (şeful FMI, n.r.) se referea la altceva, la ajustările bugetare, la reducerea cheltuielilor bugetare", a afirmat Mugur Isărescu, la şedinţa aniversară a BVB.
Boc: Turăm motoarele
Premierul Emil Boc apreciază că declaraţia lui Dominique Strauss-Kahn este un semnal de alarmă cu privire la riscul pe care l-ar presupune adoptarea unor măsuri populiste, cum ar fi majorarea artificială a pensiilor ş