Dezlegarea la peşte din acest an n-a venit şi cu dezlegare la bani pentru cumpărători. Giurgiuvenii preferă peştele proaspăt, comercializat în Piaţa Centrală, în detrimentul celui congelat, vândut în hipermarketuri, însă chiar şi aşa, oamenii se îndreapă spre cea mai accesibilă marfă, alegerea sortimentului fiind dată în funcţie de grosimea buzunarului. Cei mai cu dare de mână aleg peşti uriaşi care depăşeşc chiar şi 15 kilograme şi pentru care pot plăti chiar şi 100 lei.
Comercianţii din Piaţa Centrală şi-au aşteptat clienţii, ca în fiecare zi, cu marfă proaspătă. Giurgiuvenii au avut de ales între cinci sortimente de peşte, cele care sunt de altfel cele mai solicitate de cumpărători. Clienţii nu au întârziat să apară, numai că în timp ce unii cumpărau uriaşii de pe tarabe, alţii luau doar de poftă sau rămâneau cu privitul, chiar dacă preţurile au fost adaptate crizei.
Comercianţii spun că cel cele mai soliciate sortimente de peşte sunt novacul, carasul şi fitofacul pentru care preţul variază între 5 şi 6 lei. Crapul se vinde la 13 lei iar cel mai scump peşte este somnul pentru care un kilogram costă 20 lei.
Mai rar la vânzare este şalăul, care se vinde la 15 lei şi ştiuca pentru care preţul variază între 13-15 lei/kilogram. Vânzătorii spun că interesul pentru aceste sortimente nu mai este la fel de mare din cauza preţului, oamenii îndrptându-se în special către cele mai accesibile soiuri.
Giurgiuvenii care ţin post recunosc faptul că nu cumpără în cantităţi mari ba mai mult cumpără destul de rar.
“Mă uit la ce e mai ieftin şi iau doar de poftă pentru că sunt pensionară. Am cumpărat caras, chiar dacă are oase”, spune Aurelia Dedu, una dintre cliente.