Aproape 160 de copiii din Giurgiu au părinţii la muncă în alte ţări, aceasta fiind cifra oficială. Rămaşi temporar fără cei care le-au dat viaţă, 100 de micuţi fie au fost daţi în plasament la rude, fie au ajuns în case de tip familial ori în îngrijirea asistenţilor maternali, potrivit informaţiilor oferite de Protecţia Copilului Giurgiu.
Ultimele date referitoare la numărul copiiilor ai căror părinţi au plecat să câştige un ban în afara graniţelor, sunt cele obţinute în cel de-al III-lea trimestru al acestui an. Astfel, potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Giurgiu, la sfârşitul lunii septembrie, în evidenţele instituţiei erau 158 de copii lăsaţi în grija rudelor, a asistenţilor maternali profesionişti sau la casele de tip familial.
Responsabil de relaţiile cu presa din cadrul DGASPC Giurgiu, Denisa Cristescu, a declarat pentru „Adevărul de Seară” că numărul reprezintă de fapt doar o cifră oficială. Instituţia pe care o reprezintă, prin Compartimentul de Monitorizare, solicită trimestrial primăriilor din judeţ raportări cu privire la numărul cazurilor de copii cu părinţi plecaţi să lucreze în alte ţări.
Cercul vicios al ne-comunicării
„ Un sfert dintre unităţile administrativ-teritoriale nu raportează, ceea ce înseamnă că instituţia nu este în posesia cifrelor reale reprezentând aceste cazuri”, a spus Cristescu. Însă, problema poate porni şi din faptul că la rândul lor, primăriile nu sunt înştiinţate de către părinţii care pleacă, deşi aceştia sunt obligaţi să-şi prezinte situaţia, printr-un ordin al ministrului Muncii. La rândul lor, unii părinţi nu cunosc obligativitatea acestui aspect, ceea ce înseamnă că se intră într-un cerc vicios.
Din datele oficiale, dintre cei 158 de copii rămaşi fără părinţii plecaţi la muncă în străinătate, cei mai