Modificarea Legii Farmaciştilor ar putea paraliza investiţiile în noile unităţi, HelpNet anunţând că, dacă proiectul va intra în vigoare, va renunţa anul viitor la extindere.
Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, a declarat pentru Curierul Naţional că propunerile de modificare a Legii Farmaciilor au fost făcute de către instituţia pe care o reprezintă încă din 1993. "Până acum nimeni nu a luat în seamă aceste propuneri. Văzând care este tendinţa din Europa, ministrul actual a acceptat aceste modificări", ne-a explicat aceasta. Noua Lege a Farmaciei prevede ca înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500 de metri de o altă farmacie comunitară.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a explicat săptămâna trecută că modificarea Legii Farmaciei reprezintă o necesitate având în vedere că la sfârşitul acestui an încetează aplicabilitatea criteriului demografic privind înfiinţarea farmaciilor comunitare. "Renunţarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fără limită a farmaciilor comunitare, iar, în prezent, în România există un număr suficient de farmacii prin care se asigură aprovizionarea cu medicamente a populaţiei. Mai mult, dacă eliminăm acest criteriu există pericolul transferului farmaciilor din mediul rural în cel urban", a continuat acesta.
"Eu vreau să pun farmacia în întâmpinarea pacienţilor, nu acolo unde nu e vad"
Grupul Farmexim, proprietarul reţelei de farmacii HelpNet, a anunţat că va renunţa la deschiderea a 20 de farmacii, programată pentru anul 2011, dacă va fi aplicat proiectul Ministerului Sănătăţii, apreciind că modificările nu încurajează investiţiile. "Eu voiam să mai deschid 20 de farmacii anul viitor, atâtea aveam în buget, şi aş fi creat locuri de muncă, dar dacă legea intră în vigoare în fo