In Romania, nici institutiile de specialitate si nici cetatenii nu inteleg notiunea de "deficit bugetar structural", iar argumentul ca in urma cu doi ani, inainte de inceperea crizei, am fi avut bani nu este unul real, sustine guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Nu este usor sa iesi dintr-o politica prociclica. La noi, politica economica, mai ales fiscala si salariala, a fost puternic prociclica in anii dinaintea crizei. Am tras gloantele supraincalzind economia. Mai avem o problema majora, care nu este a BNR, ci una de credibilitate.
Nu se intelege ce este acela un deficit bugetar structural. Cuvintele trec asa, in goana calului, pe langa ureche. Deficitul structural inainte de criza s-a apropiat de 10%. La doi ani de la declansarea crizei, sa invocam argumentul 'aveam bani atunci cand s-au facut majorarile' arata ca nu intelgem prin ce am trecut si ce problema avem", a precizat, joi, seful BNR, in cadrul conferintei "Bursa de Valori Bucuresti - 15 ani de Bursa moderna".
Guvernatorul Bancii Centrale considera ca, daca marim deficitul in ideea ca iesim din criza, nu facem, de fapt, decat sa o adancim.
"Exista solutia unor politici prociclice, dar asta daca ai instrumente. Trebuie sa inteleaga lumea unde suntem. Daca noi marim deficitul bugetar in ideea ca astfel iesim din criza, noi ne adancim in criza si tot surplusul bugetar se va duce la plata dobanzilor si a diferentelor de curs. Abia asteapta bancile sa citeasca un esec major", a precizat Isarescu.
Absorbtia fondurilor UE, o chestiune de vointa
Conform guvernatorului BNR, banii comunitari sunt solutia anticiclica si trebuie sa vedem ce este de facut pentru a-i utiliza.
"Avem un singur instrument pe care il putem folosi: banii europeni, pentru ca ei nu intra in deficit. Am auzit de atatea ori in ultimele trei luni ca trebuie sa folos