Femeile cu păr roşcat natural sunt frumoase, nu şi sănătoase, spun medicii. Potrivit specialiştilor, această culoare a părului este o cauză a lipsei de fier din organism. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Oltenia există deja câteva persoane cu această problemă.
La cea mai mare unitate medicală din Oltenia sunt internaţi, la acest moment, cinci olteni roşcaţi, dintre care un copil, care au fost spitalizaţi pentru mai multe afecţiuni, printre care şi lipsa fierului din organism. "Acest lucru face ca pacienţii să aibă părul roşcat, din naştere. Problema este genetică. Părul roşcat apare nu numai din cauza carenţelor de fier, ci şi pentru că pacientul prezintă tendinţe de sechele de rahitism. Chiar dacă aceste lucruri pot fi rezoltate, în timp, culoarea părului nu se schimbă, tot roşcată rămâne", a explicat dr. Jamal Kamel (foto jos), medic la Spitalul Nr. 1 din Craiova.
Recomandarea medicilor: alimentare cu spanac şi carne roşie
Lipsa de fierîn organism sau anemia poate fi diagnosticată în urma examenelor clinice şi a celor de laborator. Hemoleucograma este un test de sânge care măsoară nivelul de globule roşii şi de hemoglobină din sânge. Aceasta poate fi prevenită, în primul rând, prin adoptarea unei alimentaţii echilibrate. Medicii recomandă introducerea în regimul alimentar zilnic a cât mai multor produse cu un conţinut ridicat de fier, precum carnea roşie, spanacul, salata verde, varza, pătrunjelul, sparangherul, fasolea verde, gălbenuşul de ou, coacăzele negre, curmalele, caisele, piersicile, nucile, alunele, pâinea neagră etc.