Prima concluzie, inainte de orice, este ca va redefini complet modul in care se va scrie o pagina web. Modul in care scrii codul unui layout se schimba complet, iar viitorul in acest domeniu va fi bazat pe trei elemente importante: HTML5, CSS3 si JavaScript. Mai ales pe ultimul. Ca idee, HTML5 e o "schimbare de paradigma", dupa cum bine spunea cineva pe Twitter.
Nu e greu de invatat, insa se schimba radical modul in care privesti aranjarea elementelor in pagina. Pina acum, a fost simplu. Deschideai Dreamweaver, trageai un layout, exportai in HTML niste table-uri si gata. Dupa ce s-au schimbat standardele, Dreamweaver a invatat ce sint acelea DIV-uri. Si exportai fisierul CSS cu DIV-uri cu position:absolute, ca doar nu era cineva suficient de fraier incit sa introduca si clasele CSS. Sau deschideai frumos Notepadul si te apucai de scris cod.
Mark-up
In momentul de fata, se schimba complet modul in care aranjezi ceva. Practic, DIV-urile sint date la o parte. Ironia face ca dispar taman la scurt timp dupa ce, in sfirsit, "agentiile de interactive" abia ce-au reusit sa renunte la table-uri in favoarea DIV-urilor. Ma rog, asta e alta poveste. Revenind la ce ne doare, tag-urile de baza ale unei pagini devin urmatoarele: header, footer, section, article, nav. Odata cu DIV-urile, tind sa dispara si clasele CSS, cita vreme fiecare din tag-urile de mai sus pot fi definite in CSS direct, pe principiul section {display: block;}.
N-o sa poti folosi, de exemplu, section "articol" (sau n-a mers la mine; am vazut, totusi, ca altii incearca, probabil le si merge, nu stiu), ci vei folosi ceva de genul section[id*=coloanastinga]>section. Asta inseamna ca definesti o sectiune pentru coloana din stinga cu id-ul coloanastinga, iar sectiunile din interior, adica ceea ce inainte era, sa zicem, div "articol", pastreaza caracteristicile coloanei