Asta nu s-a mai întâmplat din 1968, de la programul Apollo 8. Inginerii de la Lockheed Martin vor să trimită o navă spaţială pe o orbită staţionară în jurul Lunii, pentru a derula o serie de studii.
Oamenii de ştiinţă plănuiesc să exploreze din nou faţa nevăzută a Lunii, în cadrul primei misiuni spaţiale cu echipaj uman care va survola satelitul natural al Pământului de la programul Apollo, din 1968, până în prezent, potrivit cotidianului britanic „The Daily Mail". Inginerii companiei aerospaţiale Lockheed Martin intenţionează să trimită o navă spaţială, numită deocamdată L-2 Farside Mission Orion, pe o orbită staţionară în jurul Lunii, pentru a derula o serie de studii. Savanţii doresc să utilizeze roboţi teleghidaţi, care vor fi lansaţi de pe navă pentru a strânge mostre de sol şi a explora bazinul Polul Sud - Aitken, unul dintre cele mai vechi cratere din Sistemul Solar. Un lucru şi mai important este că ei mai speră ca această misiune să servească drept test pentru o posibilă misiune viitoare către Marte - cele şase luni de desfăşurare a misiunii lunare vor arăta dacă echipamentele şi astronauţii pot rezista la călătorii spaţiale îndelungate.
Conform estimărilor
NASA, durata unei misiuni către Planeta Roşie va fi de circa un an, dintre care câteva luni ar însemna perioada petrecută pe Marte pentru a strânge mostre de sol şi rocă.
Gravitaţia, ca o „praştie"
Planul inginerilor de la Lockheed prevede ca nava să se folosească de atracţia gravitaţională combinată a Pământului şi a Lunii pentru a se menţine în acelaşi punct deasupra suprafeţei Lunii, având în raza vizuală atât planeta noastră, cât şi satelitul acesteia.
Dacă NASA îşi va da acordul, proiectul le va da ocazia oamenilor de ştiinţă să observe cum reacţionează organismul uman la expunerea îndelungată la radiaţii cosmice, o problemă crucială pentru o misiune spre Mart