„Am ajuns să mă simt slabă şi fără apărare, singură împotriva tuturor“, „După ce am plecat, mi-am dorit atât de mult să mă întorc şi să fiu din nou cu el, era ca un drog!“. Sunt doar câteva dintre mărturiile femeilor care au căzut victime violenţei domestice şi au cerut ajutorul Fundaţiei Sensiblu.
Directorul executiv al fundaţiei, Cristina Horia, afirmă că în ultima perioadă „a crescut gravitatea actului de agresiune". Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în primele 10 luni ale acestui an au fost înregistrate 1.382 de infracţiuni intrafamiliale săvârşite cu violenţă, 128 soldându-se prin deces. Deşi în aceeaşi perioadă a anului 2009 s-au consemnat 2.036 de astfel de infracţiuni, numărul deceselor a fost mai mic: 103. În Capitală însă, în perioada ianuarie-octombrie a acestui an au fost înregistrate peste 400 de cazuri de violenţă în famile, faţă de numai 44 în 2009.
O zi din viaţa unei victime, pe internet
Mai grav este, potrivit sociologului Ileana Bogatoniu, comisar la Serviciul Prevenire din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, că „femeile din Capitală au o mare permisivitate la violenţă şi la agresivitatea pe care o suportă în familie". Ieri, de Ziua internaţională împotriva violenţei domestice, fundaţia a demarat o campanie prin care, timp de mai bine de două săptămâni, pe site-ul www.nuepoveste.ro, vizitatorii vor putea fi martorii unei zile din viaţa unei femei, victimă a violenţei în familie, dar vor afla şi ce se poate face în astfel de situaţii.