Angajaţii din transporturile urbane şi-au încetat joi activitatea la Atena pentru a protesta faţă de proiectele privind "suprimarea convenţiilor colective", relatează AFP, potrivit Mediafax.
Peste 3.000 de funcţionari şi salariaţi din domeniul privat au manifestat joi după-amiază la Atena la apelul sindicatelor din domeniul privat (GSEE) şi public (Adedy) pentru a denunţa "junta Troicii", aşa cum numesc grecii oficialii FMI şi cei ai Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene (UE-BCE) desemnaţi să supravegheze planul de austeritate al ţării.
"Ajunge, nu îi mai suportăm", "Rezistenţă", "Jos cu austeritatea şi sărăcia", se putea citi pe banderolele desfăşurate de manifestanţi.
"Vrem să avem salarii care să ne permită să trăim corect", afirmă Antonis Sakellaris, în vârstă de 33 de ani, funcţionar în cadrul Ministerului Sănătăţii. El aminteşte că salariul lui este în prezent de 1.100 de euro după reducerea de 15 la sută aplicată funcţionarilor publici în primăvara lui 2010.
Oprirea activităţii timp de patru ore - în afara orelor de vârf - are loc în transporturile în comun (autobuze, metrou, tramvaie, trenuri de navetişti şi troleibuze) la Atena.
Potrivit cotidianului Kathimerini, Guvernul va propune luna viitoare un proiect care să le permită întreprinderilor să evite acordurile foarte protectoare pentru salariaţi în caz de dificultate financiară.
Potrivit aceleiaşi surse, întreprinderile vor obţine posibilitatea de reducere a salariilor, în condiţii care rămân de stabilit, menţinându-le însă peste salariul minim, care în Grecia este de 740 de euro.
Oficialii din cadrul UE-FMI-BCE, care supraveghează programul de însănătoşire a finanţelor publice greceşti, au cerut marţi Guvernului măsuri adiţionale de austeritate, trecând printr-o reducere a sectorului public, o accelerare a privatizării şi o piaţă a muncii mai "flexibilă". @N