Regimul ideal pentru prevenirea obezităţii trebuie să fie bogat în proteine şi sărac în glucide, potrivit unui studiu realizat în opt ţări europene de o echipă de cercetători danezi, publicat în New England Journal of Medicine şi citat de Mediafax.
Obiectivul acestui studiu, intitulat "Diogenes", a fost definirea acelui regim alimentar ideal capabil să prevină sau să combată obezitatea, au explicat autorii studiului. Un sondaj realizat pe un eşantion de 772 de familii europene, incluzând cel puţin un copil cu vârsta între 5 şi 17 ani, cu o bună stare de sănătate, şi cel puţin un părinte cu vârsta între 18 şi 65 de ani, a arătat că regimul ideal este bogat în proteine şi sărac în grăsimi animale şi în glucide.
Această dietă include carnea albă, produsele lactate cu un conţinut redus de grăsimi, fasolea verde (ce are un conţinut mare de fibre) şi cantităţi mai mici de pâine albă şi orez alb - aceste alimente sunt bogate în glucide. Cercetătorii au selecţionat din familiile monitorizate părinţii supraponderali sau obezi, numărul acestora fiind în total de 938. La acest studiu au participat şi 827 de copii, dintre care mulţi erau supraponderali. Urmând acest regim, voluntarii nu au mai avut nevoie să numere caloriile şi au putut să mănânce până la instalarea senzaţiei de saţietate, fără a se îngrăşa.
Studiul a comparat recomandările în domeniu ale autorităţilor europene, inclusiv cele ale guvernului danez, cu cele mai recente descoperiri medicale referitoare la importanţa proteinelor şi a glucidelor în procesul de reglare a apetitului. Adulţii au fost rugaţi, înainte de începerea studiului, să adopte un regim alimentar de 800 de calorii pe zi, timp de opt săptămâni, în timpul căruia au slăbit, în medie, 11 kilograme. Ei au fost apoi selecţionaţi, la întâmplare, pentru a urma unul dintre cele cinci tipuri de regimuri propuse - toate fiind sărace în gră